?>

Kraków – śladem restauracyjnych fascynacji

Kraków można zwiedzać, poznawać, ale i… smakować. To przepiękne miasto ma w sobie coś, co sprawia, że jedzenie w nim smakuje inaczej. Zwłaszcza, jeśli skorzysta się z oferty wielu tamtejszych restauracji.

Kotlet smakuje inaczej

Wybierając się na tours in Krakow https://www.seekrakow.com/en/, warto mieć na względzie fakt, że tam jedzenie smakuje inaczej. Być może jest to zasługą tamtejszych przypraw, a być może niezwykłego aromatu mięs lub dań mącznych. Tak czy inaczej, idąc najpopularniejszą trasą z Wawelu na Rynek, można zjeść bardzo smacznie. Co więcej, w praktycznie każdej restauracji można się tu zapoznać z niezwykłym, krakowskim klimatem. Co ważne – nie jest to klimat wyłącznie kulturalny i historyczny, ale i kulinarny.

Cechy kuchni krakowskiej

Nie będąc Krakowianinem, można w bardzo łatwy i szybki sposób zaznajomić się z podstawowymi cechami tamtejszej kuchni (zwłaszcza w okolicach Rynku i Starego Miasta). Wystarczy siąść na swoim restauracyjnym krześle i smakować. Najlepiej zacząć od dźwięków, które rozlewają się po całej ulicy. Hejnał Mariacki, nawoływania ulicznych handlowców, rozmowy ludzi i… gruchanie gołębi brzmią w tym mieście wyjątkowo. Potem warto zwrócić uwagę na gościnność kelnerów, którzy nie tylko podadzą menu lub danie, ale też doradzą w kwestiach smakowych. Na koniec te dania, których smak można poznać tylko wtedy, gdy podejmie się decyzję o tours in Krakow.

Podsumowanie

Mało kto jeździ do Krakowa w celach gastronomicznych. A może by tak poświęcić choć godzinkę lub dwie na „zasmakowanie” tego miasta?